Logo Free Spirits Film

Verslagen / KNVB beker voor Feyenoord in bizar seizoen

De laatste beker voor Feyenoord werd in 2008 behaald. Nu in de finale tegen FC Utrecht wordt dik verdiend met 2-1 gewonnen, door mooie goals van Michiel Kramer en Eljero Elia. Na een bizar jaar met een slechte periode van zeven nederlagen in de competitie op rij, geven de veerkracht, ervaring en vechtlust van de Rotterdammers de doorslag.

Elia

Eljero Elia speelde zes jaar geleden nog in de WK finale met Oranje tegen Spanje. Nu scoort hij de winnende goal voor Feyenoord, na een geniale ingeving en een lange rush besloten met een doeltreffend schot. In blessuretijd maakt hij bijna nog 3-1, na weer zo’n knappe spurt over de linkerflank, zijn schot gaat centimeters naast.  Elia’s  goal roept herinneringen op aan andere hoogtepunten uit Feyenoord’s historie.  Zoals de 2-1 van Ove Kindvall tegen Celtic in 1970, het gouden doelpunt van Joop van Daele in hetzelfde jaar tegen Estudiantes voor de wereldbeker, de goal van Peter Ressel in de UEFA cup finale in 1974 tegen Tottenham Hottspur en twee briljante goals van Pierre van Hooijdonk in de 3-2 tijdens de UEFA cup finale tegen Borussia Dortmund in 2002.

 * Elia en Karsdorp.

Kolkende Kuip

Feyenoord is duidelijk de bovenliggende partij in deze finale.  FC Utrecht, dat zo sterk speelde tegen Ajax (2-2) en met 1-3 won van PSV voor de beker in Eindhoven, speelt  zonder lef en lijkt geïmponeerd door de kolkende Kuip. De gevreesde Utrechtse aanvallers Haller en Barazite liggen aan de ketting bij de uitblinkende verdediger Botteghin en van Beek. Ook de derde verdediger Kongolo, die terugkomt van een blessure speelt goed. Karsdorp die doorgaans rechtsback is, speelt nu tussen de verdediging en het middenveld, omdat Utrecht maar met twee spitsen speelt.

Diezelfde  Rick Karsdorp komt vlak voor rust in scoringspositie, in plaats van op doel te schieten geeft hij een slim passje naar Kuyt, die de bal hoog voorzet, Kramer slaat de bal met zijn hoofd in de uiterste rechterhoek: 1-0. Eerder in de wedstrijd, al na een minuut of tien, krijgt Kramer een grote kans, als van de Maarel de bal per ongeluk in zijn voeten schuift en de lange spits, die dit totaal niet verwacht,  net naast stift.

Wilskracht

Zeven minuten na rust komt Utrecht uit het niets op 1-1, als een afgeslagen vrije trap door Leeuwin hard wordt ingeschoten. Nu is het de beurt van de bijna 20.000 Utrecht supporters om hard te juichen. De hondstrouwe Feyenoord fans slaat de schrik om het hart. Het zal toch niet weer misgaan. Maar al snel neemt een wilskrachtig Feyenoord het heft ferm in handen. De ijverige Torenstra schiet een vrije trap hard op het doel, waar doelman Bednarek knap redt. Dan komt het beslissende moment van Elia. Vanaf zijn eigen helft maakt de behendige linksbuiten een snelle rush over de linkerzijde  en schiet onverwachts in de korte hoek, via de binnenkant van de paal stuitert de bal in het doel. De Kuip siddert op zijn grondvesten. Kramer en Kuyt moeten het veld voortijdig verlaten met blessures. Er wordt vijf minuten blessuretijd bijgeteld, Utrecht kan geen vuist maken.  Feyenoord houdt stand en de 12e KNVB bokaal is binnen.

Coolsingel

Op naar de Coolsingel in Rotterdam, waar vandaag (maandag) tienduizenden hondstrouwe supporters staan in de kou en regen voor de huldiging op het balkon van het stadhuis . Live uitgezonden door TV Rijnmond en SB6. Supporters van alle leeftijden, rangen en standen en diverse culturen, ook weerspiegelt  in het  team van Feyenoord. Stadionomroeper  en ex-goalgetter Peter Houtman is de joviale ceremoniemeester.  De hele selectie staat keurig in het pak gewapend met smartphones en camera’s op het bordes. Hartstochtelijk toegejuicht door het trouwste legioen van Europa. Clubzanger Lee Towers laat het lied ‘You’ll never walk alone’ op de fanatieke fans neerdalen. Een mooie beloning voor de sympathieke trainer Giovanni van Bronckhorst,  nadat hij het team weer op de rails heeft gekregen na een zware periode. Eendracht maakt macht.

Eljero Elia met de Cup.