Logo Free Spirits Film

Verslagen / IFFR 2012: Living: een rauwe Russische mokerslag

IFFR 2011 Filmblog 3.De Russische rauwe Tiger Award film LIVING (foto), van film en theatermaker Vasily Sigarev komt aan als een mokerslag. Over een oudere vrouw die twee kleine dochters verliest en hun dood niet kan accepteren. Een jongen die een meedogenloos kreng van een moeder heeft die hem naar behandeld. Haar nieuwe vriend die zijn vader heeft verdrongen is ook al agressief tegen hem. Sowieso vind ik het altijd moeilijk om personages te zien lijden in een film, maar voor kinderen die wreed worden behandeld, geldt dat nog meer. Dan is er een jongen en een meisje van een jaar of dertig die net getrouwd zijn en waarvan de jongen op brute wijze totaal in elkaar wordt geslagen door een gang van jongens in de metro. Hij had een van hen nota bene nog wat geld geleend. Een inktzwarte film en vooral omdat die zo ijzersterk geacteerd wordt op alle fronten, komt het extra hard aan. Natuurlijk is het leven veel zwaarder in Rusland vergeleken met onze Westerse verzorgingsstaat, maar de zin van zo'n oer pessimistische film ontgaat me.

Ook niet vrolijk, maar met wat meer sprankjes hoop gemaakt is de Frans Canadese film NUIT van Anne Emond. Ook al een debuutfilm. Het gaat over een jongen Nikolai, die de kunst-academie heeft gevolgd en teruggetrokken leeft in zijn rommelige flat. Hij verdiept zich in klassieke literatuur maar leest zelden een boek uit. Hij ontmoet op een avond Clara een knap meisje met een ondoorgrondelijk gezicht. Ze voelen zich tot elkaar aangetrokken en zij belandt in zijn bed. Later blijkt dat het niet haar eerste one night stand is, overdag werkt ze als een lerares en 's nachts pikt ze jongens op om seks mee te hebben. Omdat ze zo tenminste voelt dat ze leeft. Na het vrijen valt Nikolai in slaap en verdwijnt zij als een dief in de nacht. Maar hij wordt wakker, roept haar terug en er ontstaat een gesprek waaruit blijkt dat beiden diep ontworteld en eenzaam zijn. Anne Emond, volgens de IFFR catalogus, onderzoekt deze diepe vorm van vervreemding die niet kan worden bestreden met seks en zelfs niet met liefde,volgens de regisseur.

IFFR was een redelijk festival. Van de negen films, die ik dit jaar zag waren de meesten wel redelijk maar niet onvergetelijk, met als grote positieve uitschieter het formidabele L'HIVER DERNIER ( zie Filmlog 2 eerder) van de in Brussel wonende Amerikaan John Shank. Uiteraard zijn deze 9 films niet representatief voor het totale festival. Deze door Cinéart gedistribueerde film komt op 31 mei in de bioscoop. Van John Shank het volgende typerende citaat uit de dagkrant Daily Tiger: ' Juist onze verbondenheid met anderen, met mensen, plaatsen en ideeën bepaalt onze identiteit.' 

Jaap Mees

Tiger Awards 2012:

• Egg and Stone Huang Ji (China)
• Clip van Maja Milos (Servië)
• De Juevesa Domingo van Dominga Sotomayor( Chili/NL)