Logo Free Spirits Film

Verslagen / Feyenoord wint met de beker weer een hoofdprijs

 * Robin van Persie met de cup.

 

In de competitie is Feyenoord dit seizoen wisselvallig. Maar de laatste weken richt de kampioen van vorig jaar zich op en wint met overtuiging de KNVB beker tegen finalist AZ: 3-0. De vierde prijs onder coach Giovanni van Bronckhorst in drie jaar.

Voor de finale van de beker liggen de kansen ongeveer gelijk. AZ eindigt netjes op de derde plaats dit jaar en Feyenoord wordt slechts vierde. Feyenoord heeft het thuisvoordeel, maar het zou wel eens het jaar van AZ kunnen worden. Vorig jaar in de beker finale verloren de Alkmaarders wat  schlemielig van Vitesse en dit seizoen trekken ze steeds net aan het kortste eind tegen de toppers Feyenoord, Ajax en PSV. In deze finale zou het wel eens  allemaal wel goed kunnen vallen voor AZ. Het verschil tussen winst en verlies in de top is maar dun.

Ervaring

Maar net als de onfortuinlijk verloren wedstrijd tegen PSV in Alkmaar, na een 2-0 voorsprong met 2-3 verloren, geeft de stootkracht en ervaring van Feyenoord de doorslag. AZ past zijn team aan door een aanvaller(Idrissi) in te ruilen voor een extra verdediger (van Rhijn). De doorslag geeft het surplus aan individuele klasse bij Feyenoord, met spelers als El Ahmadi, Van Persie, Vilhena, Jörgensen, Berghuis en in deze wedstrijd ook keeper Brad Jones. Veel bekritiseerd dit seizoen, maar hij keept een uitstekende wedstrijd. 

De Rotterdammers zijn historisch gezien altijd sterk als ze een alles-of- niets  wedstrijd moeten spelen. Kijk maar naar de UEFA cup finale tegen Borussia Dortmund(3-2) en korter geleden de kampioenswedstrijd tegen Heracles (3-1)  en de kwartfinale van de beker tegen de nieuwe landskampioen PSV(2-0).

 

Berghuis

Na afloop wordt vooral het lepe doelpunt van Maestro Robin van Persie bejubeld en terecht, maar Man of the Match is in mijn ogen Steven Berghuis. Hij speelt een ijzersterk seizoen met 14 goals en 12 assists in de Eredivisie. Bij zowel de eerste als tweede goal van Feyenoord speelt hij een hoofdrol. Bij de 1-0 houdt hij op techniek prachtig de bal binnen vlakbij de rechter zijlijn, zet een aanval op en sprint snel naar het doel om iets later een afgemeten voorzet van El Ahmadi in te koppen, die in de rebound tot goal wordt gepromoveerd door een laatste tikkie van Jörgensen.

Bij het tweede doelpunt na een klein half uur zet Van Persie een combinatie op met Berghuis, die de bal met precies de goede snelheid aanspeelt, waardoor van Persie met een bekeken stifje over keeper Bizot voor de knock-out zorgt. Het is niet meer dan rechtvaardig, dat de altijd nuttige en onvermoeibare Jens Toornstra de kers op de taart plaatst door in de blessuretijd 3-0 te maken.

 Spanning

AZ- Feyenoord is niet een hoogstaande wedstrijd, maar de spanning en strijd vergoeden veel. Door zenuwen en druk zijn finales zelden sprankelend. Voor de liefhebbers zijn er echter genoeg mooie momenten te beleven, zoals het fraaie stifje van Van Persie onderkant lat in buitenspel positie. Net als de afstandsknal van Vilhena van een slordige dertig meter. Ook een acrobatische actie van Berghuis vlakbij het doel van AZ bij een 0-0 stand mag er zijn. En speciaal de bovengenoemde drie knap uitgespeelde doelpunten.

Bij de 1-0 voor Feyenoord kreeg Jahanbakhsh (AZ)nog een flinke kans, omdat verdediger van der Heijden hem de bal in de voeten speelt. Niets voor de doorgaans zo solide en geconcentreerde routinier, die zich terugvocht in de selectie na een slepende blessure. Gelukkig staat keeper Jones als een huis en is alert.

Frappant is het te zien hoe enorm aangeslagen Wout Weghorst er bij zat tijdens de prijsuitreiking van Feyenoord na afloop. In elke ronde heeft hij gescoord voor AZ, behalve in de finale. Wout Weghorst en AZ verdienen nog een kans.

Huldiging

Het door vele sceptici bekritiseerde korte trainingskamp in Marbella in Portugal heeft voor Feyenoord goed uitgepakt. Dit werd belegd vlak voor de belangrijke wedstrijd tegen FC Utrecht (3-1) en als voorbereiding op de bekerfinale.

Bij de huldiging maandag in de Kuip bedankt Robin van Persie het legioen, hij vertelt dat hij als 12 jarig jochie al speelde voor Feyenoord en nu 22 jaar later in de Kuip staat met de beker. Rapper Ronnie Flex en de Hermes House Band stelen de show met songs over Feyenoord en een loflied op Rotterdam. Duizenden fans zingen uit volle borst mee. Feyenoord heeft er weer een beker bij, een speciale met een gouden randje door het 100 jarige KNVB jubileum.

 Jaap Mees