Logo Free Spirits Film

Verslagen / Feyenoord kent een topseizoen

 De laatste keer dat Feyenoord kampioen werd was in 1999 onder Leo Beenhakker. Het seizoen is pas halverwege, dus veel te vroeg om over een mogelijk kampioenschap te praten. Maar Feyenoord is veel evenwichtiger en constanter dan voorgaande jaren. De club gaat met 5 punten voor op Ajax en 8 op PSV de winterstop in.

Sleutelwedstrijd

Een van de belangrijkst wedstrijden van het voor Feyenoord zo succesvolle seizoen was tegen AZ uit. De Rotterdammers hadden een wat mindere fase na een 4-0 nederlaag tegen Manchester United voor de Europa League en de zwaarbevochten 3-3 bij FC Utrecht.  Maar Feyenoord herpakt zich grandioos met een dikke 6-1 tegen Sparta en nog belangrijker een degelijke en uitmuntende 0-4 tegen AZ. Die sleutelwedstrijd in Alkmaar moest gewonnen worden om Ajax en PSV niet te laten inlopen. Ook dit weekend wint Feyenoord soeverein van Vitesse (3-1), toch ook geen makkie. De technisch begaafde rechtsbuiten Steven Berghuis heeft een belangrijk aandeel met twee goals. Tussen deze Eredivisie wedstrijden door wordt ook ADO Den Haag voor de beker met 5-1 opgerold.

 

Rots in de branding

Wat is het verschil met vorige wissel vallende seizoenen? Dit jaar heeft Feyenoord zich versterkt met de aanvallers Jörgensen en Berghuis en de betrouwbare keeper Jones. Jones was een oude vriend van Kuyt bij Liverpool. De verdediging lijkt in het begin een zorgenkind na lange blessures van keeper Vermeer en een hardnekkige blessure bij centrale verdediger van Beek. Ook vaste kracht Kongolo is enige weken absent, maar van het begin af aan speelt Van der Heijden een verrassend degelijke partij. Zelfs tegen Manchester United (1-0 winst) en uit tegen PSV ( 0-1 zege) houdt hij zich met Rots in de Branding Botteghin goed staande. En rechtsback Karsdorp speelt zich terecht bij Oranje in de kijker. Ook Nelom blijkt een moderne aanvallend ingestelde linksback.

Daarbij komt dat ook de aanvalslinie met smaakmaker Elia, een zeer constant niveau haalt Met een goed presterende topscorer Jörgensen en Toornsta, het loopwonder met de winnaarsmentaliteit. Ook de goed voetballende rechterspits Berghuis is op tijd doorgebroken.

 

Uitgebalanceerd

Die solide verdediging en het taaie en uitgebalanceerde middenveld met Kuyt, Vilhena en spelverdeler El Ahmadi dicteren het ritme van de wedstrijd. Straks na de winterstop speelt El Ahmadi voor Marokko in de Afrika Cup. Feyenoord moet zijn motor dan een wedstrijd of 2 a 3 missen. Maar met opties als Toornstra,  in de middenas of de wat uit beeld verdwenen talentvolle Zweed Gustafson moet trainer van Bronckhorst dit kunnen oplossen. En wellicht verdient de technicus Vejinovic ook nog een kans.

Het is knap dat Feyenoord de grote concurrenten Ajax (5 punten) en PSV( acht punten) ruim voorblijven. Zeker als je weet dat PSV werkt met een flinke begroting van 85 miljoen en Ajax met 80 miljoen, zij leggen het af tegen Feyenoord met 59 miljoen. Maar geld alleen bepaalt gelukkig niet de prestaties, dat was ook te zien toen vorig jaar een kleine Engelse club als Leicester City kampioen werd van Engeland. Het zijn vooral factoren als balans, teamspirit, continuïteit, kwaliteit en een onverwoestbare wedstrijd mentaliteit, die aan het eind van het seizoen bepalen wie de winnaar wordt.

Het is voor Feyenoord te hopen dat ze het hoge niveau van de eerste helft van de competitie vast kunnen houden. Alleen tegen Go Ahead Eagles werd verloren in een beladen week (overlijden moeder Vilhena). Uitstekende wedstrijden tegen PSV en Manchester United uit, AZ uit, Sparta en ook Ajax thuis moeten veel vertrouwen geven. Want ook in de Klassieker in de Kuip die in 1-1 eindigde, was Feyenoord heer en meester, maar vergeet het drie a vier levensgrote kansen te benutten. Het zou al met al wel eens een heel mooi seizoen kunnen worden, maar spreek het nog niet uit, want dan tart je het noodlot.

Jaap Mees