Logo Free Spirits Film

Verslagen / De Droom van Dirk Kuyt

Twee jaar geleden kwam Dirk Kuyt terug na een mooie carrière bij Liverpool en Fenerbahce. Zijn droom was om Feyenoord aan prijzen te helpen. Vorig jaar won Feyenoord de KNVB beker tegen FC Utrecht (2-1). En gisteren viel waarschijnlijk de ‘Vorendscheidung’, zoals onze Oosterburen zeggen, voor de landstitel. Feyenoord verslaat Vitesse (0-2) en PSV wint van aartsrivaal Ajax(1-0).

Dirk Kuyt, die op zijn 36e niet alle wedstrijden meer speelt, maar zeer belangrijk blijft voor Feyenoord. Nederlands beroemdste Katwijker gaat altijd voorop in de strijd en is een uitstekende motivator en bindende kracht. En op beslissende momenten staat hij er. Denk aan de gelijkmaker tegen Ajax thuis en zijn beslissende goal tegen ADO uit.

 

Goud waard

De moeilijke wedstrijd uit tegen bekerfinalist Vitesse, is het grootste obstakel op weg naar de titel. Binnen een half uur is de wedstrijd in Arnhem beslist. Na 9 minuten zet de onvermoeibare en ijzersterke Jens Toornstra voor en staat Nicolai Jörgensen op de goede plaats: 0-1. Niet lang daarna. De dynamische Toornstra slingert de bal opnieuw voor het doel en kopt Jörgensen zijn 21e doelpunt van het seizoen binnen. De Deense spits is goud waard voor zijn team en roept herinneringen op aan Feyenoords Zweedse goalgetter Ove Kindvall. De Zweed scoorde in zes seizoenen 129 goals voor Feyenoord, waaronder de onvergetelijke winnende goal tegen Celtic in de Europacup 1 finale in 1970.

* Nicolai Jorgensen heeft gescoord.

Sleutelspelers

2017 is echt het jaar van Feyenoord, alles lijkt in het voordeel van de Rotterdammers uit te vallen. Dat beetje geluk wat iedere club nodig heeft dwingen de Feyenoorders zelf af. Ik kan me niet herinneren dat enig andere club vanaf de eerste dag bovenaan heeft gestaan. Een unieke prestatie. Het zou goed zijn als Feyenoord deze eensgezinde selectie bij elkaar kan houden. Berghuis , gehuurd van Watford, een mooi contract aanbieden en Elia ook proberen te behouden. De kans is echter groot dat Kongolo en wellicht nog enkele spelers vertrekken. El Ahmadi en Karsdorp hebben wel hun contract verlengd. Drie jaar geleden besloten sterspelers Wijnaldum en Depay bij PSV te blijven en werden de Eindhovenaren  kampioen. Te vergelijken wat er in 2016 bij Feyenoord gebeurde, met waardevolle sleutelspelers als Tonny Vilhena , Eljero Elia en Karim El Ahmadi die Feyenoord trouw bleven.

  Feyenoord’s topjaar is vooral ook het succes van het hechte en sterke collectief. En coach Giovanni van Bronkhorst, die onder alle omstandigheden kalm bleef. Feyenoord heeft nu twee matchpoints. Eerst tegen Excelsior op Woudestein en daarna kan het een erewedstrijd spelen in eigen Kuip tegen Heracles. De droom van Dirk Kuyt lijkt uit te gaan komen. Nog één overwinning is voldoende voor een nationale feestdag in Rotterdam.

Jaap Mees