Logo Free Spirits Film

Verslagen / Art Gouda een unieke kunstviering van vijf weken

* Voormalig weeshuis in Gouda

Art Gouda

In het monumentale voormalige weeshuis en vervolgens bibliotheek in Gouda wordt in de maand mei een uniek kunstevenement gehouden. 45 landelijke en enkele internationale beeldende kunstenaars werken in dit leegstaand gebouw en maken een vierdaagse expositie samen. Van 2 tot en met 5 juni. Uw verslaggever maakte een korte film voor bij deze tentoonstelling.

Gouda is een actieve stad op het gebied van kunst. In het nabij gelegen Museum Gouda vindt een grote Erasmus tentoonstelling plaats.(t/m 26 juni). Het goed lopende karakteristieke Filmhuis bestaat bijna 40 jaar. Er zijn talrijke galeries in de binnenstad en de kunststichting Firma van Drie is een actieve organisatie die meer dan 120 leden telt en expo’s van drie weken op touw zet.

Initiatiefnemers en kunstliefhebbers Rolf van der Mije en Trude Linde kwamen op het idee voor Art Gouda. Geassisteerd door de flamboyante en betrokken PR/  communicatie man Kris van der Hart en toegewijde project assistent Wendy Speksnijder.  Directeur van Museum Gouda Gerard de Kleijn droeg het thema Verweesd aan. In het Erasmusjaar, Erasmus was zelf een wees, een actueel thema. Denk ook aan de gigantische Exodus van vluchtelingen over de hele wereld. Die vaak ver van huis en haard in erbarmelijke omstandigheden moeten zien te overleven. Het grootste probleem van deze tijd en een uitdaging voor medemenselijkheid van de Westerse landen.

Verweesd

Het oude sfeervolle weeshuis met zijn prachtige ossenbloed rode luiken en zijn verstilde binnenplaats is een uitgelezen locatie. De kunstenaars komen en gaan en hebben elk een plekje in het monumentale pand ingenomen. De opdracht is een korte documentaire/ ‘making of film’ te maken van 15-20 minuten, die bij de expositie  gedraaid gaat worden. Onmogelijk om in zo’n kort tijdsbestek zoveel kunstenaars te belichten, dus bouw ik de film op in lagen. Eerst loop ik wat rond en doe wat impressies op. Organisator Rolf van der Mije maakte een rake opmerking bij de opening: probeer verder te kijken dan iets alleen maar mooi of niet mooi te vinden. Ik besluit al vrij snel een keuze te maken uit enkele kunstenaars die er regelmatig werken. Binnen die groep springen sommigen er uit. Net als in fictie moet je de personages in een documentaire kiezen op persoonlijkheid, het vermogen goed te kunnen vertellen en natuurlijk moet de kunst die gemaakt wordt door hen je ook boeien. De korte film wordt opgedeeld in drie hoofdmoten: de voorbereidingen, het werk proces en het thema verweesd.  De camera houdt van de energie die vrijkomt als je iemand geconcentreerd ziet werken.

 

Houtskool

 Videokunstenaar Robin Weijers valt op door zijn gedegen research naar de historie van het oude weeshuis. Hij maakt een kooi van metaal en zwart plastic met daarin op meerdere schermen getoond de reacties van een geadopteerd Zambiaans meisje uit zijn dorp op citaten uit het oude weeshuis. Niet echt een prettige plaats om te wonen door het veelal strenge regime. Typerend is het feit dat op een gegeven moment 10 van de 24 wezen probeerde te vluchten. De kooi installatie is indrukwekkend  en integer gemaakt. Jitske Bakker tekent een reusachtige boom, heel fijntjes met houtskool op een gigantische rol papier, bevestigt aan mooie oude balken in het plafond. Er mogen geen spijkers in de muren worden aangebracht, dus moeten de kunstenaars vindingrijk zijn. 

Groot hert

Stef Fridael is een getalenteerde schilder uit Brabant met een goed verhaal. Zijn onderwerp is een klassiek uitziend ingestort gebouw met een groot knap geschilderd hert erin. Hij gebruikt meerdere technieken tekenen, schilderen, design en air-brush. Gebaseerd op een jeugdherinnering en met als thema de mens, die zijn sporen achterlaat door de bouwwerken die hij maakt en die door de natuur weer worden terugveroverd. Als voorbeeld geeft hij Tsjernobyl waar beren en andere dieren de leegstaande kerncentrales bewonen. Ook erg interessant is de kunstenaar Harry Stangenberger die abstracte geheel eigen werken maakt,  die je als je ze ziet niet snel meer vergeet. Op natuurlijke  en mysterieuze wijze gerealiseerd.

 PR man en kunstliefhebber Kris van der Hart in discussie met kunstenaars

 v..ln.r. Stef, Tinca, Tessa en Robin.

 

Wezentjes

Art Gouda bruist van het talent.  Kunstenaars als Pim Trooster die kleurrijke en prachtige mozaïeken maakt van huisafval. Er zijn meer kunstenaars die uit weggegooide spullen, waar niemand naar omkijkt iets weten te creëren. Zoals Arjenne Vossepoel die zwarte doosjes maakt met allerlei poëtische en ook bijzondere voorwerpen. Ontroerend zijn haar kleine wezentjes in potjes van roze Fimo klei. Magisch is een zandsculptuur van Miriam Lampe, zij onderzoekt het thema warm en koud, licht en donker, gewenst en ongewenst. Betoverend zijn de ‘landscapes’ van Monique van der Mije gemaakt op een organische wijze in een glazen aquarium en dan gefotografeerd met speciale technieken. Dat kun je ook zeggen voor fotograaf Udo Prinsen die overal cameraatjes (soms zelfgemaakt) opstelt in en buiten het gebouw en de lens urenlang laat openstaan. Over magie gesproken. En zo is er nog veel meer moois, eigenwijs, soms verontrustends en onverwachts aan te treffen. Vergeet ook de authentieke eigenzinnige foto’s van Henri Boere niet te bekijken in de aankomsthal en uiteraard mijn eigen film getiteld ‘Een ontdekkingsreis door het oude weeshuis’. Art Gouda is een viering van de kunsten. Gaat dat zien!

Voor meer informatie zie www.artgouda.com

Jaap Mees

 

 * Nu te koop op DVD: zie kopje DVD's. Trailer: https://youtu.be/Kh8cWv1JWbA

   * Dit artikel is ook te lezen op Reporters Online en Blendl.