Logo Free Spirits Film

Actueel / Feyenoord verslaat rivaal Ajax in legendarische wedstrijd met 6-2

 

In een bijna perfecte wedstrijd verslaat Feyenoord in eigen Kuip aartsrivaal Ajax met niet minder dan 6-2. Alles wat voetbal zo mooi maakt zit in deze wedstrijd. Strijd, passie, techniek en bovenal acht mooie goals. Grote man is Jens Toornstra met drie assists en een doelpunt. Het complete team van Feyenoord speelt op zijn allerbest onder aanvoering van een briljante Robin van Persie.

 

Van nu af aan moet Jens Toornsta altijd in de basis spelen. Hij is de absolute uitblinker met drie assists en een goal en dat tegen een niet misselijke tegenstander. Hij speelt misschien wel een van zijn beste wedstrijden, hij sleurt, bestrijkt onvermoeibaar het hele veld  en is bij de beslissende momenten daar waar hij moet staan. Vaak wordt hij gewisseld als Jorgensen en van Persie samen speelden, maar van Bronckhorst kan nu niet meer om hem heen. Toornstra zorgt voor de juiste balans op het middenveld en diepte in het spel.

Bijna altijd wint Ajax het laatste decennium van Feyenoord, uit of thuis dat maakt niet veel uit. Zelfs als Feyenoord veel beter is en een tiental uitgespeelde kansen creëert, wint toch vaak Ajax. Zoals enkele jaren geleden als Ajacied van Rhijn met een zondagsschot het enige doelpunt maakt. Voor vele fanatieke Feyenoord supporters is het seizoen al geslaagd als er van Ajax wordt gewonnen.

 

 Spectaculair

Gisteren werd misschien wel de mooist en meest spectaculaire Feyenoord-Ajax ooit gespeeld. In 2012 werd Ajax ook  op overtuigende wijze verslagen, mede door een hattrick van John Guidetti.(4-2) Sinds dat seizoen bij Feyenoord heeft Guidetti, ook door blessures, nooit meer dat niveau gehaald.

Feyenoord- Ajax heeft alle ingrediënten die voetbal zo boeiend maken. Of beter kunnen maken, want zelden zie je zo’n topwedstrijd met acht doelpunten, met voor beide partijen grote uitgespeelde kansen op nog meer. Technische hoogstandjes van Van Persie, Zyech, Tadic, Toornstra en Berghuis. Energiek spel van met name  de Feyenoorders, die echt weer eens als team speelden. De laatste keer was dat het geval in december 2018 tegen koploper PSV, waar van met 2-1 gewonnen werd. Er is veel strijd in de Klassieker en een spannend scoreverloop tot de 2-2. Daarna is Feyenoord heer en meester voor een eigen uitzinnig blij Legioen.

Wilskracht

Op het eerste kwartier na domineert  Feyenoord de wedstrijd. Vrouwe Fortuna, meestal in het voordeel van de Amsterdammers, zit nu eens op schoot bij de Rotterdammers. Bij een 0-1 stand, krijgt Dolberg een uitgelezen mogelijkheid voor 0-2 na een fout van Van Beek. Maar Botteghin blokt het schot.

Feyenoord bewijst dat met wilskracht, een ijzeren mentaliteit en een beetje brille (van Persie, Berghuis en Toornstra) het boven zichzelf uit kan stijgen. Nieuwe spelers als Haps, Larsson, St Juste, Verdonk en Ayoub laten zien gewoon goede spelers te zijn. Ayoub die nog even mocht invallen en prompt de 6-2 maakt is daar een goed voorbeeld van. Niet de eerste keer dit seizoen scoort hij in de slotfase. Ayoub verdient een echte kans bij Feyenoord.

 * Robin van Persie was weer belangrijk met twee goals.

 

Meesterwerk

Nu deze topvorm zien vast te houden ook tegen kleinere clubs. Voor Ajax is het kampioenschap nog niet afgeschreven, zeker als ze hun vorm van de eerste seizoenshelft weten terug te vinden.

Mensen die niet van voetbal houden zeggen vaak wat is er nu aan te beleven: tweeëntwintig spelers die een beetje achter een bal aanrennen. Maar  zo’n uitspraak doet het voetbal te kort. Het spel is geëvalueerd tot een sport die een grote fysieke conditie en een vereist technisch en tactisch vermogen vraagt. In Engeland zeggen ze dat mooi: ‘ football is no matter of life and death, but more than that.’ Feyenoord-Ajax van 27 januari 2019 heeft een amusementswaarde negen: een waar meesterwerk.

Jaap Mees

 Samenvatting: https://youtu.be/J2cPtVFWJR8