Logo Free Spirits Film

Actueel / Dirk Kuyt sleept Feyenoord naar kampioenschap in enerverende finale

* Aanvoerder Dirk Kuyt met de kampioensschaal.

 

Sinds Dirk Kuyt in 2015 bij Feyenoord terug kwam van de Turkse topclub Fenerbahce, staat hij twee keer op het bordes van de Coolsingel. Vorig jaar na het winnen van de KNVB beker en nu werd de landstitel binnengesleept. In de laatste wedstrijd van het seizoen wordt Heracles geklopt (3-1) met een hattrick van Kuyt, de nu al legendarische Katwijker.

Matchpoints

Vorige week verloor Feyenoord met 3-0 van Excelsior. Oorzaken:  spelen op het verfoeide kunstgras in Kralingen dat de ploeg niet ligt en  met hun hoofd zijn de Feyenoorders al bij de huldiging op de Coolsingel. Voor de wedstrijd hadden de Rotterdammers vier punten voorsprong op rivaal Ajax. Twee matchpoints, wat kon er nog misgaan.

Thuis tegen Heracles is de laatste kans op het kampioenschap. De spanning is te snijden in de zinderende Kuip. Al na 40 seconden snelt Kuyt met de bal op het doel van keeper Castro af. De laatste verdediger van Heracles die hij tegenkomt glijdt half uit, de mee gerende  Elia vraagt om de bal, maar Kuyt haalt van uit de korte hoek verwoestend uit: 1-0. Twaalf minuten later geeft Elia een mooie wegdraaiende voorzet en weer is Kuyt  er als de kippen bij om vallend in te koppen: 2-0.

 

Kampioen

De zenuwen in de Kuip  zijn gekalmeerd. Na die goal rent de messcherpe 36 jarige routinier op Tonny Vilhena af, die de kampioenswedstrijd moet missen wegens een schorsing. Het doelpunt wordt uitbundig gevierd. Echte teamspirit. De buit is binnen. De supporters zingen We Worden Kámpioen.

Powerhouse Vilhena, die privé een zwaar jaar had, ontwikkelt zich met moter El Ahmadi, topscorer Jörgensen, dynamo Toornstra, solide keeper Jones  en ijzeren libero Botteghin tot de ruggengraat van het team. Dan doe je de overige spelers tekort, want de kracht van Feyenoord 2017 ligt juist  in het collectief en de bereidheid voor elkaar te knokken.

Feestvreugde

Enkele sleutelscenes blijven bij mij lang op mijn netvlies hangen. Dirk Kuyt die op zijn knieën valt bij het laatste fluitsignaal en wordt gesteund en vermoedelijk  gefeliciteerd  door een Heracles speler. Coach Giovanni van Bronckhorst, wordt gejonast door zijn superblije spelers. Sven van Beek, vaste waarde in de defensie, op krukken wegens een slepende blessure, deelt mee in de feestvreugd

 

Coolsingel

Aanvoerder Kuyt die na de uitreiking van de schaal door oud-keeper Dudek pijlsnel naar zijn supporters spurt  om het zilverwerk te tonen. En tenslotte het trio burgemeester Aboutaleb, van Bronckhorst en Kuyt die de kampioensschaal  aan 140.000 supporters laten zien op het bordes op de Coolsingel. Feyenoord staat van de eerste tot vierendertigste wedstrijd bovenaan in de Eredivisie en kroont zich tot landskampioen sinds 1999. In het Voetballers Klassement van het Jaar eindigen El Ahmadi, Botteghin en Toornstra als nummer éen, twee en drie. De Feyenoorders in Rotterdam en overal in het land zullen 14 mei 2017 nooit vergeten. 

Jaap Mees