Logo Free Spirits Film

Actueel / Super originele nieuwe film van Jaco van Dormael

 * Phili Groyne

De Belgische filmmaker Jaco van Dormael (1957)  is bekend van mooie magisch realistische films als Toto le Héro (‘91) en het futuristische Mr Nobody.(2009) Nu is hij terug met het fantastische en subtiele Le Tout Nouveau Testament, vertaald in de film met het gloednieuwe testament. Over God die bestaat en in Brussel woont met een sloverige vrouw en een eigenwijze dochter van tien. Film van de maand oktober.

In deze eigenzinnige film is God een nare egocentrische man (Benoît Poelvoorde),die de ene rampspoed na de andere afroept over de mensheid en daar plezier in schept. Hij is snauwerig tegen zijn vrouw (Yolande Moreau), die alleen maar geïnteresseerd is in baseball. Voor zijn 10 jarige dochter Ea, erg knap vertolkt door Phili Groyne, heeft hij ook geen vriendelijk woord over. Zij heeft genoeg van haar vader. Op een dag ontdekt zij op zijn PC wat een ellende, ongelukken en rampen hij veroorzaakt en hackt zij zijn computer.  Zij maakt de sterfdata van alle mensen bekend, die zij ontvangen op hun mobiele telefoons. In hun huiskamer hangt een schilderij van Jezus en zijn twaalf apostelen. In overleg met een tot leven komend Jezusbeeldje, die zij JC noemt, komt zij op het idee zes apostelen toe te voegen aan de bestaande twaalf. Zij gaat op zoek naar deze uiteenlopende types, zoals een meisje met een kunstarm, een diva op haar retour( Catherine Deneuve) en een  jongentje dat een meisje wil worden.

Lichtvoetig

Net als in zijn vorige films laat Jaco van Dormael zien  dat hij uitstekend kinderen kan regisseren. Het meisje Ea ( Phili Groyne) heeft precies de juiste ernst en verwondering die haar personage tot leven brengt. Ook in het verrukkelijke magische Toto le Héro, waarin twee jongentjes per ongeluk door elkaar worden gehaald  in een ziekenhuis, was dat goed zichtbaar. En in Mr Nobody speelt de enigmatische acteur  Jared Leto de laatste sterveling in het jaar 2092. Jaco van Dormael bezit een fantasie, een inlevingsvermogen en een tederheid, die hem tot een van de beste filmmakers van het moment maken. Op lichtvoetige wijze speelt hij met grote thema’s als het lot van de mens, het maken van de juiste keuzes en zijn uiteindelijke bestemming.  

Bijzondere gaven

Credit moet ook gaan naar co-scenarist Thomas Gunzig, die dit vindingrijke verhaal samen met van Dormael bedacht. Met mooie vondsten als een pratende spreeuw, een oude man die een zwerm vogels dirigeert of een eenzame man die zijn jeugdliefde ontmoet. Het meisje  Phili heeft bijzondere gaven waarbij zij bij ieder van haar zes nieuw gekozen apostelen, muziek kan horen die hen beweegt. Zoals Purcell, Händel, Rameau of circusmuziek. Dat uitgerekend de wat sullige vrouw van God voor de ontknoping  zorgt, is te zien als een humane geste van de regisseur.

Het is te hopen dat Jaco van Dormael niet weer zes jaar hoeft te wachten voor hij zijn nieuwe film kan maken. Want dit is een filmmaker op de top van zijn kunnen. Een humanist met een magische touch. Le Tout Nouveau Testament heeft alles wat het tot een goede film maakt. Originaliteit, menselijke warmte, verfijning, mooie muziek, humor, een inventieve beeldtaal en een trefzekere manier van  het typeren van een grote diversiteit aan personages.

Jaap Mees