Logo Free Spirits Film

Actueel / Feyenoord schudt landskampioen PSV af

In een bloedstollende thriller verslaat Feyenoord concurrent PSV met 2-1 door doelpunten van uitblinker Jens Toornstra en Jan Arie van der Heijden, in samenwerking met de lang verwachte doellijn technologie. En dankzij een cruciale interceptie van Rick Karsdorp, die op het laatste moment PSV aanvaller Bergwijn van scoren afhoudt bij een 1-1 stand.

Overtroefd

Al weken wordt er uitgekeken naar deze topper. PSV dat 8 punten achterstaat op Feyenoord moet winnen om nog enige kans op de titel te houden. Feyenoord wil kost wat kost de 5 punten voorsprong op Ajax vasthouden. Direct vanaf de aftrap speelt Feyenoord vol vuur en karakter. PSV wordt op alle fronten overtroefd. De gretige middenas met El Ahmadi, Vilhena en Toornstra wint de slag van Guardado, Pröpper en van Ginkel. De Rotterdammers creëren goede kansen, de beste is voor Jörgensen, die na een flitsende aanval keeper Zoet net niet kan passeren. Daarna scheert een indraaiende vrije trap van Berghuis een paar centimeter voorlangs. Na 9 minuten is het wel raak. Elia zet een aanval op links op, speelt de opstormende Kongolo aan, die perfect voorzet op de inlopende Toornstra. Zonder de bal te stoppen, knalt de in topvorm verkerende middenvelder de bal hoog in het doel 1-0. De Kuip is in extase.

Wurggreep

Feyenoord heeft PSV in de wurggreep, maar laat na door te drukken. Er wordt wel eens gezegd dat de enige club, die Feyenoord van een titel kan afhouden Feyenoord zelf is. Een mentale kwestie. PSV komt meer op de helft van de Feyenoorders. De Eindhovenaren krijgen een kans door Pereiro die doorbreekt,  maar Kongolo redt samen met doelman Jones. De Eindhovenaren claimen zelfs een penalty, maar onterecht.

In de tweede helft breekt een goed op dreef zijnde Elia door, hij krijgt een tik in zijn nek van Arias binnen het strafschopgebied, maar scheidsrechter Nijhuis wil ook dan van geen penalty weten. Ook niet als even later Jörgensen duidelijk aan zijn arm wordt getrokken binnen de 11 meter door Arias, als de goed leidende Nijhuis dat had gezien was de bal zeker op de stip gegaan.

In de tweede helft zijn de beste kansen weer voor Feyenoord, maar de Maasstedelingen kunnen niet de genadeklap toedienen. Berghuis is er nog het dichtste bij. Na een razendsnelle counter over rechts krijgt hij de bal wat gelukkig mee, alleen voor de uitlopende Zoet schiet hij tegen de paal.

Kort daarna maakt Pereira die we nauwelijks nog gezien hebben in de wedstrijd opeens 1-1. Met een afstandsschot via de binnenkant van de paal. Een vergelijkbaar spelbeeld ontstaat als in de bekerfinale (2-1) tegen FC Utrecht van vorig jaar. Ook Utrecht kwam uit het niets op 1-1, maar toen herpakte Feyenoord zich en nam het heft weer stevig in handen en scoorde via Eljero Elia.

Perfect getimed

De linksbuiten die tegenstander Arias helemaal doldraaide, moet er een half uur voor tijd uit met een blessure. Invaller Bilal is dichtbij een treffer na een snelle rush op links. Aan de andere kant is ook invaller Bergwijn dichtbij een goal, na uitglijden van Botteghin, die weer vanouds als een keizer regeert in zijn defensie. Redder van de dag is de onvolprezen Rick Karsdorp. Hij komt met een uiterste krachtsinspanning,  perfect getimed  voor Bergwijn en tikt de bal weg, net als deze wil uithalen. Een cruciale interceptie net als Terence Kongolo verrichtte tegen Ajax eerder in het seizoen op Dolberg en de knappe redding in de slotfase tegen ADO Den Haag van Brad Jones, vorige week.

Winnende goal

Tien minuten voor tijd neemt Toornstra een corner, die door Jan Arie van der Heijden wordt ingekopt.  Dankzij de camera’s op de doellijn wordt aangetoond dat de bal over de doellijn is gegaan: 2-1. Een glaszuiver doelpunt. Gerechtigheid bestaat niet altijd in de sport, maar dit keer wel:  Van der Heijden speelt erg constant dit seizoen en verdient het de winnende goal te scoren.

Er zijn een aantal redenen waarom Feyenoord het meeste aanspraak maakt op het kampioenschap. Ze spelen met het meeste passie en wilskracht, vormen een echt team en zijn een hechte eenheid. En niet onbelangrijk vanaf het begin van de competitie staat Feyenoord fier aan kop met een record aantal goals voor en zeer weinig tegen. Maar zoals Steven Berghuis na afloop terecht zei, ‘wij hebben nog niets’.